Eén programma tegelijk bekijken

Voor gebruikers die veel verschillende programma’s tegelijk gebruiken in Mac OS X is er nu een handige methode om overzicht te creëren in alle vensters.

Je kent het probleem misschien wel, je hebt veel verschillende programma’s openstaan en ziet even door de bomen het bos niet meer door alle openstaande vensters. Mac OS X is zo opgebouwd dat alle vensters van de programma’s over elkaar liggen. Je kan natuurlijk wel gebruik maken van Exposé of Spaces, maar die halen het probleem van de vele vensters niet weg.

actieve programma's verbergen

Het enigste wat je kon doen was het actieve programma te openen en dan via het Apple-menu kiezen voor “Hide others”.

Er is nu een oplossing waar het “Hide others” automatisch wordt toegepast via het dock. Als je via het dock een programma actief maakt of opent dan worden de overige programma’s verborgen. Je ziet dus alleen het actieve venster en dat werkt erg prettig.

Uitleg Programma’s verbergen via het dock

Je kan dit activeren door het hulpprogramma Terminal te openen. Type daar het volgende commando in:

$ defaults write com.apple.dock single-app -bool TRUE
$ killall Dock

Nu worden alle overige programma’s verborgen als een programma wordt gekozen via het dock. Je kan nog wel andere programma’s erlangs actief maken door CMD-TAB te gebruiken of door een ander venster te kiezen.

actieve programma's tonen

Het commando kan worden teruggezet door het volgende in te typen in Terminal.

$ defaults write com.apple.dock single-app -bool FALSE
$ killall Dock

Het dock dient wel te worden herstart om de instellingen actief te krijgen. Mocht dit niet lukken kun je altijd de computer even herstarten.

Veel plezier met deze handige functie!